Zdrava prehrana za študente – 6 nasvetov

Zdrava prehrana za študente

Zdrava prehrana za študente – 6 nasvetov

V študentskem lajfu za večino zdrava hrana ni prioriteta. Ampak nič zato. Pripravila sem nekaj lahko izvedljivih nasvetov, ki ti bodo pomagali jesti malo bolje kljub noremu urniku in omejenemu proračunu.

1| Ne kompliciraj

Kupuj živila, ki so poceni in enostavna za pripravo: jajca, stročnice, ovseni kosmiči, ajdova kaša, riž, sezonska zelenjava in sadje.

2| Meal Prep

V nedeljo si vzemi čas za meal prep oz. predpripravo obrokov. Napečeš lahko ovsene piškote za malico, skuhaš trdo kuhana jajca, narežeš zelenjavo za solate, skuhaš večjo količino lečine juhe in jo zamrzneš po porcijah …

3| Jej doma pripravljene obroke

Tako točno veš, kaj je v njih. Ponavadi so bolj ustrezna izbira kot hrana na bone in lahko si pripraviš porcijo, primerno zate.

4| Naredi si zalogo zdravih prigrizkov

✓ Oreščki (arašidi, lešniki, indijski, pistacije) – zmerne porcije
✓ Sadje (sezonsko)
✓ Navadni jogurt, grški jogurt, skuta
✓ Beljakovinske ploščice in pudingi
✓ Trdo kuhana jajca
✓ Humus
✓ Domači krekerji
✓ Zelenjava (korenček, češnjev paradižnik, paprika, zelena …)

Prigrizke si vnaprej razporedi v mini tupperware posodice ali vrečke. Ko jih rabiš, samo pograbiš vrečkico in greš.

5| Naroči si uravnotežen krožnik na bon

Ko ješ na bon, si naroči jed, ki vsebuje beljakovine, zelenjavo, polnovredne ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Ob naročilu solate prosi za preliv posebej.

Ni ti treba pojesti vsega, kar je na krožniku. Pojej predvsem zelenjavo in beljakovinsko živilo; del škrobnate priloge pa lahko tudi pustiš, če je bila porcija prevelika.

6| Izbiraj manj kalorične pijače

Sladke pijače nas ne nasitijo. Rajši izberi vodo, nesladkan čaj, vodo z mehurčki. Tudi dietne verzije popularnih pijač so (kljub umetnim sladilom) za večino bolj primerna izbira. Tudi pri izbiri alkoholnih pijač se odloči rajši za kozarec vina kot za sladek cocktail.

Lucija Volčanšek
[email protected]

Licencirana prehranska svetovalka in ustvarjalka zdravih receptov. Ženskam pomagam urediti prehrano, da imajo več energije in se boljše počutijo v svojem telesu. Opusti ekstremne diete in poskrbi zase z uravnoteženo prehrano! ?