Zdrava prehrana za študente – 6 nasvetov

Zdrava prehrana za študente

Zdrava prehrana za študente – 6 nasvetov

V študentskem lajfu za večino zdrava hrana ni prioriteta. Ampak nič zato. Pripravila sem nekaj lahko izvedljivih nasvetov, ki ti bodo pomagali jesti malo bolje kljub noremu urniku in omejenemu proračunu.

1| Ne kompliciraj

Kupuj živila, ki so poceni in enostavna za pripravo: jajca, stročnice, ovseni kosmiči, ajdova kaša, riž, sezonska zelenjava in sadje.

2| Meal Prep

V nedeljo si vzemi čas za meal prep oz. predpripravo obrokov. Napečeš lahko zdravih ovsenih piškotov za malico, skuhaš trdo kuhana jajca, narežeš zelenjavo za solate, skuhaš večjo količino lečine juhe in jo zamrzneš po porcijah …

3| Jej doma pripravljene obroke

Tako točno veš, kaj je v njih. Ponavadi so bolj zdravi kot hrana na bone in si lahko pripraviš porcijo, primerno zase.

4| Naredi si zalogo zdravih prigrizkov

✓ Oreščki (arašidi, lešniki, indijski, pistacije)
✓ Sadje (sezonsko)
✓ Navadni jogurt
✓ Trdo kuhana jajca
✓ Humus
✓ Domači krekerji
✓ Zelenjava (korenček, češnjev paradižnik, paprika, zelena …)

Prigrizke si vnaprej razporedi v mini tupperware posodice ali vrečke. Ko jih rabiš, samo pograbiš vrečkico in greš.

5| Naroči si uravnotežen krožnik na bon

Ko ješ na bon, si naroči jed, ki vsebuje beljakovine, zelenjavo, polnovredne ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Ob naročilu solate prosi za preliv posebej.

Ni ti treba pojesti vsega, kar je na krožniku. Pojej predvsem zelenjavo in beljakovinsko živilo; škrobnato prilogo pa lahko tudi pustiš, če je bila porcija prevelika.

6| Izbiraj manj kalorične pijače

Sladke pijače so nezdrave, hkrati pa so to prazne kalorije, ki nas ne nasitijo. Rajši izberi vodo, nesladkan čaj, vodo z mehurčki. Tudi pri izbiri alkoholnih pijač se odloči rajši za kozarec vina kot za sladek cocktail.

Bonus nasvet

Če ne uživaš (dovolj) mastnih rib, izberi kvalitetno Omega 3 prehransko dopolnilo, s katerim podpreš svoje možganske funkcije.

Lucija Volčanšek
[email protected]

Licencirana prehranska svetovalka in ustvarjalka zdravih receptov. Ženskam pomagam urediti prehrano, da imajo več energije in se boljše počutijo v svojem telesu. Opusti ekstremne diete in poskrbi zase z uravnoteženo prehrano! 💚