
14 Okt Riž s kozicami in brstičnim ohrovtom – recept
Riž s kozicami in brstičnim ohrovtom je hitro zdravo kosilo ali večerja, pripravljena v manj kot pol ure.
Riž s kozicami in brstičnim ohrovtom

Sestavine
- 150 g brstičnega ohrovta
- 50 g integralnega (rjavega) parboiled riža
- 50 g korenčka
- 50 g kuhanega graha
- 150 g očiščenih repkov kozic (gamberi)
- 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja
- 1 strok česna
- Sol
- Poper
- 1 žlička olivnega olja
Postopek
- Brstični ohrovt operemo in razpolovimo. Pomažemo ga s 1/2 žličke olivnega olja (pomagamo si s silikonskim čopišem), posolimo in popramo ter postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Ohrovt pečemo 20 min, vmes 1x premešamo.
- Riž zalijemo z dvojno količino slane vode ali jušne osnove. Zavremo, dodamo nasekljan korenček in skuhamo po navodilih z vrečke (približno 15 min). Zadnje 3 minute v rižoto vmešamo še grah.
- Zamrznjene kozice splaknemo pod tekočo mlačno vodo (da se stopi led) in jih stresemo v vročo ponev na 1/2 žličke olja. Med mešanjem pražimo 5 minut, da izhlapi voda. Na koncu za minuto dodamo še drobno nasekljan česen, da zadiši, ter potresemo s peteršiljem.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo
HRANILNE VREDNOSTI
- 62 g ogljikovih hidratov
- 9 g maščob
- 42 g beljakovin
- 500 kcal