
21 Mar Pečen beli fižol – recept
Pečen beli fižol je blagega okusa in prevzame predvsem okus dodanih začimb. Njegova zunanjost je hrustljava, v notranjosti pa ostane mehek. Lahko je samostojen prigrizek, ali pa ga postrežemo kot dodatek na solati ali zraven jajc za zajtrk.
Uporabiš lahko poljubne začimbe, npr. origano, baziliko in rožmarin, za’tar ali kvasne kosmiče. V spodnjem receptu najdeš moj izbor začimb.
Za pripravo lahko uporabiš beli fižol iz konzerve, ki ga spereš pod vodo in dobro odcediš, ali pa ga skuhaš doma tako, da večjo količino suhega fižola namočiš čez noč, naslednji dan zamenjaš vodo in skuhaš do mehkega. Preostanek lahko po porcijah zamrzneš.
Pečen beli fižol

Sestavine
- 150 g kuhanega belega fižola (lahko iz konzerve)
- 1 žlička oljčnega olja
- Sol
- Mleti česen
- Kajenski poper
- Kurkuma
- Mleta dimljena paprika
Postopek
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Kuhan beli fižol odcedimo in osušimo s kuhinjsko brisačo ter ga stresemo v skledo.
- Dodamo olje in premešamo. Nato dodamo sol, poper in druge poljubne začimbe. Še enkrat dobro premešamo.
- Fižol stresemo na peki papir na pekač in postavimo v pečico za približno 30 minut. Po 15 minutah 1x premešamo, nato pa pečemo še 10–15 minut.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo
PREDLOG ZA POSTREŽBO
Pečen beli fižol je okusen kot samostojen prigrizek; lahko ga postrežemo s pekočo omako ali ketchupom, ga uporabimo kot dodatek na solati ... Zelo okusen je v kombinaciji s špinačo in poširanimi jajci.