
10 Jan Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo – recept
Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo je okusno in uravnoteženo kosilo ali večerja.
Obrok je bogat z beljakovinami in zdravimi maščobami iz lososa, vlakninami in vitamini iz zelenjave ter kompleksnimi ogljikovimi hidrati iz sladkega krompirja. Za pripravo potrebuješ približno 40 minut.
Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo

Sestavine
Sestavine za lososa
- 1 file lososa (130 g)
- 1 žlička ostre moke
- 1/2 žličke oljčnega olja
- Ščep soli
- Ščep popra
Sestavine za sladki krompir
- 200 g sladkega krompirja
- 1/2 žličke oljčnega olja
- 1 žlička jedilnega škroba
- 1/3 žličke dimljene paprike
- Ščep soli
- Ščep kajenskega popra
Sestavine za zelenjavo
- 150 g brstičnega ohrovta
- 100 g rdeče paprike
- 1/2 žličke oljčnega olja
- Ščep soli
- Ščep popra
Postopek
Priprava sladkega krompirja in zelenjave
- Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Sladki krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje.
- Sladki krompir razporedimo na pekač in ga potresemo z začimbami.
- Ohrovt in rdečo papriko operemo. Ohrovt razpolovimo, papriko narežemo na rezine in oboje razporedimo na pekač zraven krompirja. Solimo in popramo.
- S silikonskim čopičem pomažemo po krompirju in zelenjavi žličko oljčnega olja.
- Sladki krompir potresemo z jedilnim škrobom (za večjo hrustljavost). Žličko škroba stresemo na gosto cedilo in z višine potresemo po krompirju.
- Pekač postavimo v pečico za 20–25 minut. Zadnje 3 minute vklopimo ventilator, da se zgoraj lepo zapeče.
Priprava lososa
- Če imamo lososa zamrznjenega, ga predhodno odmrznemo. Nato ga s kuhinjsko brisačko osušimo po obeh straneh.
- File lososa solimo in popramo ter ga po obeh straneh potresemo z ostro moko.
- Ponev pomažemo s 1/2 žličke oljčnega olja in jo segrejemo. Na vročo ponev položimo file lososa in ga po vsaki strani pečemo 4–5 minut.
- Lososa serviramo s pečenim sladkim krompirjem in zelenjavo.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo