
10 Jan Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo – recept
Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo je okusno in uravnoteženo kosilo ali večerja.
Obrok je bogat z beljakovinami in zdravimi maščobami iz lososa, vlakninami in vitamini iz zelenjave ter kompleksnimi ogljikovimi hidrati iz sladkega krompirja. Za pripravo potrebuješ približno 40 minut.
Losos s sladkim krompirjem in zelenjavo

Sestavine
Sestavine za lososa
- 1 file lososa (130 g)
- 1 žlička ostre moke
- 1/2 žličke oljčnega olja
- Ščep soli
- Ščep popra
Sestavine za sladki krompir
- 200 g sladkega krompirja
- 1/2 žličke oljčnega olja
- 1 žlička jedilnega škroba
- 1/3 žličke dimljene paprike
- Ščep soli
- Ščep kajenskega popra
Sestavine za zelenjavo
- 150 g brstičnega ohrovta
- 100 g rdeče paprike
- 1/2 žličke oljčnega olja
- Ščep soli
- Ščep popra
Postopek
Priprava sladkega krompirja in zelenjave
- Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Sladki krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje.
- Sladki krompir razporedimo na pekač in ga potresemo z začimbami.
- Ohrovt in rdečo papriko operemo. Ohrovt razpolovimo, papriko narežemo na rezine in oboje razporedimo na pekač zraven krompirja. Solimo in popramo.
- S silikonskim čopičem pomažemo po krompirju in zelenjavi žličko oljčnega olja.
- Sladki krompir potresemo z jedilnim škrobom (za večjo hrustljavost). Žličko škroba stresemo na gosto cedilo in z višine potresemo po krompirju.
- Pekač postavimo v pečico za 20–25 minut. Zadnje 3 minute vklopimo ventilator, da se zgoraj lepo zapeče.
Priprava lososa
- Če imamo lososa zamrznjenega, ga predhodno odmrznemo. Nato ga s kuhinjsko brisačko osušimo po obeh straneh.
- File lososa solimo in popramo ter ga po obeh straneh potresemo z ostro moko.
- Ponev pomažemo s 1/2 žličke oljčnega olja in jo segrejemo. Na vročo ponev položimo file lososa in ga po vsaki strani pečemo 4–5 minut.
- Lososa serviramo s pečenim sladkim krompirjem in zelenjavo.
HRANILNE VREDNOSTI
1 porcija vsebuje:- 67 g ogljikovih hidratov
- 11 g maščob
- 34 g beljakovin
- 500 kcal
Losos je vir beljakovin v obroku, vsebuje pa tudi nekaj zdravih omega 3 maščob, vitaminov skupine B, kalija in selena. Hranilna vrednost fileja lososa je odvisna tudi od tega, ali je losos divji ali gojen. Na testu predpakiranih zamrznjenih lososov Zveze potrošnikov Slovenije je, zanimivo, zmagala najcenejša znamka.
Sladki krompir je vir ogljikovih hidratov v obroku, porcija v tem obroku pa vsebuje tudi več kot priporočeno dnevno količino beta-karotena (provitamina A).
Brstični ohrovt in rdeča paprika obogatita obrok z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zelenjava je pripravljena z malo oljčnega olja, ki je dodaten vir zdravih maščob, hkrati pa poveča biorazpoložljivost vitamina A iz sladkega krompirja.