
16 Dec Lečina mineštra z zelenjavo in tofujem – recept
Lečina mineštra z zelenjavo in tofujem je okusna in hranljiva večerja, ki pogreje.
Poleg zelenjave se v njej skrivata popečen dimljen tofu in rdeča leča kot vir beljakovin, za vir ogljikovih hidratov pa sem v mineštro zakuhala polnozrnate pirine rezance.
Lečina mineštra z zelenjavo in tofujem

Sestavine
- 200 g dimljenega tofuja
- 1 žlica tamari omake
- 1 žlička olivnega olja
- 50 g čebule
- 100 g korenja
- 200–300 g sezonske zelenjave (jaz sem uporabila 50 g kolerabe, 50 g sladkega krompirja, 100 g brstičnega ohrovta, 50 g gomoljne zelene)
- Začimbe: 1/2 žličke soli, 1/2 žličke mletega česna, 1 žlička provansalskih začimb, 2 lovorova lista, ščep popra
- 100 g rdeče leče
- 40 g polnozrnatih pirinih rezancev
- Svež peteršilj
Postopek
- Zelenjavo očistimo, operemo in nasekljamo na koščke.
- Tofu narežemo na kocke, prelijemo z žlico sojine omake in popečemo na ponvi. Ko se po vseh straneh obarva zlato-rumeno, odstavimo.
- V loncu na žlički olja 5 minut pražimo čebulo in korenček.
- Dodamo ostalo zelenjavo in prelijemo s toliko vode, da je zelenjava prekrita. Dodamo še sol in začimbe. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo 15 minut.
- Lečo speremo in stresemo k zelenjavi. Po potrebi prilijemo vodo in kuhamo še 20 minut.
- Na koncu v mineštro nalomimo pirine rezance, dodamo popečene kocke tofuja in kuhamo še 5 minut.
- Postrežemo z nasekljanim peteršiljem.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo
HRANILNE VREDNOSTI
1 porcija vsebuje:- 61 g ogljikovih hidratov
- 11 g maščob
- 31 g beljakovin
- 480 kcal