
04 Okt Lazanja z jajčevci in lečo – recept
Veganska in brez glutenska lazanja z jajčevci in lečo. Vsebuje veliko rastlinskih beljakovin iz tofuja in leče.
Je lahka, mediteranska, primerna za vikend kosilo, ko imaš malo več časa za pripravo. In zelo okusna! Namesto testenin za lazanjo v receptu uporabimo jajčevce.
Lazanja z jajčevci in lečo

Sestavine
- 200 g paradižnikove passate
- 1 dcl vode
- 70 g rdeče leče
- 200 g jajčevca
- 100 g tofuja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica kvasnih kosmičev
- Svež peteršilj
- Sol, poper, origano, bazilika, timijan, česen v prahu
Postopek
- Jajčevce narežemo na približno 1 cm debele rezine in jih nasolimo ter pustimo stati na večjem cedilu 15 minut. Nato jih speremo in osušimo s kuhinjsko birsačo.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Jajčevce razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter jih pečemo približno 15 minut.
- Passato zmešamo z 1 dcl vode in v kozici zavremo. Rdečo lečo speremo pod tekočo vodo in stresemo v passato.
- Lečo začinimo s soljo, poprom, origanom, baziliko in timijanom. Skuhamo do mehkega (15 minut). Po potrebi dolijemo še malo vode, da omaka ni pregosta.
- Tofu spasiramo s paličnim mešalnikom. Začinimo s soljo in česnom v prahu, dodamo limonin sok, kvasne kosmiče in par žlic vode, da dobimo mazljivo teksturo.
- Sestavine zložimo po plasteh na manjši globok pekač, obložen s peki papirjem. Začnemo s plastjo lečine omake. Nanjo razporedimo rezine jajčevca, nadaljujemo s plastjo tofuja, sledi lečina omaka, jajčevci in po vrhu lečina omaka. Po želji po vrhu potresemo še malo kvasnih kosmičev.Če delaš večjo količino, lahko plasti ponavljaš, dokler ne zmanjka sestavin. Pazi, da zaključiš z jajčevci in lečino omako.
- Pečemo na 180 stopinj približno 30 minut, pokrito s peki papirjem, in še 10 minut odkrito. Postrežemo s svežim nasekljanim peteršiljem.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo
HRANILNE VREDNOSTI
- 63 g ogljikovih hidratov
- 9 g maščob
- 36 g beljakovin
- 480 kcal