Kako najti čas za zdravo življenje?

Kako najti čas za zdravo življenje

Kako najti čas za zdravo življenje?

Je tvoj cilj bolj zdravo življenje, pa ti med vsemi obveznostmi kar nekako zmanjka časa za telovadbo, kuhanje in skrb zase? Pomanjkanje časa je po navedbah raziskave iz l. 20181 eden izmed najpogostejših razlogov, da ne živimo tako zdravo, kot bi si želeli. Predstavljam ti 3 naloge, ki ti bodo pomagale rešiti ta problem.

1| Vprašaj se, kaj je tvoj “ZAKAJ”.

Spomni se na razloge, zakaj si želiš pozitivne spremembe.

Zakaj si želiš shujšati?

Zakaj želiš imeti več energije?

Zakaj želiš obdržati zdravje do pozne starosti?

Zakaj si želiš skrbeti zase?

Kaj bi za tvoje življenje pomenilo, če ti to uspe?

Zakaj je karkoli od tega sploh pomembno?

Zabeleži si svoje razloge v zvezek ali v telefon in jih pogosto preberi.

2| Naredi PREGLED nad tem, kako trenutno PORABIŠ svoj ČAS

En teden si vsak dan za vsako uro zapisuj, kaj natančno počneš. Ali bi lahko črtala kakšno aktivnost, ki ti krade čas za bolj zdravo življenje?

Preglej svoj tedenski urnik in načrtuj, kje bi lahko našla čas za:

3 ure telovadbe na teden (6x 30 minut)

30 minut na teden za načrtovanje obrokov

3 ure na teden za pripravo zdrave hrane

3 ure na teden za skrb zase (nekaj, kar te sprošča in veseli)

15 minut meditacije na dan

Te aktivnosti tudi vnesi v svoj koledar.

3| VIZUALIZIRAJ življenje, kakršnega si želiš živeti

Naši možgani imajo težave s prepoznavanjem razlike med resničnostjo in domišljijo. Na primer, ko gledamo grozljivko, nam začne hitro razbijati srce, ker naši možgani prepoznajo dogajanje v filmu kot del realnosti.

Obrni to v svoj prid: zamisli si zdravo življenje, ki je tvoj cilj. Z močjo svoje domišljije vizualiziraj sebe, kako kuhaš zdrave obroke, kako telovadiš, kako skrbiš zase. Zamisli si vse lepe strani, prednosti in koristi zdravega življenjskega sloga. Kako izgleda dan v tvojem zamišljenem življenju? Kako se počutiš?

Če prakticiraš to vajo nekaj minut vsak dan, bo tvoje življenje postajalo bolj in bolj usklajeno s tvojo vizijo. Kot pri grozljivki bodo tvoji možgani usmerili tvoje obnašanje k ustvarjanju zdravih navad.

Seveda poleg naštetega obstajajo “triki” za bolj zdravo življenje kljub pomanjkanju časa, npr. zdravi recepti, pripravljeni v 5 minutah, ali pa kratki visokointenzivni treningi. Ampak če smo čisto iskreni, je osnova, da si razjasnimo prioritete. Zgornje vaje nam služijo kot opomnik, da je zdravje pravzaprav naša največja prioriteta.

If it is important to you, you will find a way. If not you’ll find an excuse.

Zame je bila najpomembnejša vaja št. 2. Ko sem iskreno in natančno zapisala, kaj počnem žez dan, sem ugotovila, da veliko svojega dragocenega časa zapravim za bedarije: brskanje po socialnih omrežjih, gledanje TV serij, likanje. Takrat sem naročnino za TV odpovedala, posteljnina ni nikoli zlikana, jaz pa sem malo bolj zdrava.

Poskusi katero od vaj in mi sporoči, kako ti je šlo!

5
(1)
Lucija Volčanšek
[email protected]

Licencirana prehranska svetovalka in ustvarjalka zdravih receptov. Ženskam pomagam urediti prehrano, da imajo več energije in se boljše počutijo v svojem telesu. Opusti ekstremne diete in poskrbi zase z uravnoteženo prehrano! ?