
27 Nov Hrustljavi piščančji medaljoni z minimalno maščobe – recept
Priprava domačih piščančjih medaljonov oz. “nuggetsov” na bolj zdrav način je pravi izziv. Ker se med klasičnim cvrtjem velika količina maščobe vsrka v živilo, ta način priprave za vsakodnevne obroke ni najbolj primeren. Ko sem jih poskusila pripraviti v pečici, so se nekoliko izsušili, na ponvi pa je za lepo skorjico nujno uporabiti dovolj olja.
Najboljši okus in najlepša skorjica z minimalno dodane maščobe sta mi uspela s cvrtnikom Philips Airfryer XXL. Airfryer z vročim zrakom “cvre” hrano z malo dodanega olja (ali celo brez). Rezultat so okusni piščančji medaljoni s popolno hrustljavo zlato skorjico ter mehko notranjostjo. Hrana je v airfryer-ju pečena hitreje kot v pečici, prostorna posoda pri Philipsovem modelu XXL pa omogoča pripravo več porcij naenkrat.
Medaljone pred peko posprejamo z oljem v spreju ali jih premažemo s pomočjo silikonskega čopiča. Pri tem uporabimo manj kot čajno žličko olja na porcijo. Vsebnost maščobe v medaljonih iz airfryer-ja je zato občutno manjša kot v klasično ocvrtih. Piščančje nuggetse lahko postrežemo z omako, poljubno zelenjavo in krompirčkom ali drugo prilogo.
Hrustljavi piščančji medaljoni z minimalno maščobe

Sestavine
- Piščančje prsi
- Začimbe: sol, poper, česen v prahu, mleta sladka rdeča paprika, čili v prahu
- 1 jajce + 1 žlica mleka
- Drobtine
- Olje v spreju (ali malo olja + kuhinjski čopič)
Postopek
- Piščančje prsi narežemo na koščke in jih začinimo.
- Jajce ubijemo v skledico, dodamo žlico mleka in razžrvkljamo.
- Drobtine stresemo na krožnik (raje manj in jih kasneje po potrebi še dodamo).
- Piščančje koščke pomočimo v jajce, nato povaljamo v drobtinah in razporedimo v eno plast na mrežico Airfryer-ja.
- Posprejamo z oljem v spreju ali pa premažemo z oljem s pomočjo kuhinjskega čopiča.
- Pečemo na 190 °C do zlato-rjave barve (12-15 minut). Na polovici peke vsak medaljonček obrnemo in premažemo z oljem še po drugi strani.
- Postrežemo s ketchupom ali drugo omako, poljubno zelenjavo in krompirčkom.
HRANILNA VREDNOST
na porcijo