
07 Sep Fit slivova pita – Recept
Slastna slivova pita v fit različici, ki vsebuje manj maščob, več beljakovin in je brez dodanega sladkorja.

Fit slivova pita
Sestavine
Sestavine za podlago
- 100 g ostre moke
- 100 g razmaščene mandljeve moke
- 40 g sladila sladila SugarSweet Browny ali eritritola
- 1 jajce
- 20 g repičnega olja
- 1 žlička pecilnega
- Ščep soli
- Voda po potrebi
Sestavine za slivov nadev
- 500 g izkoščičenih sliv
- 2 jajci
- 20 g sladila SugarSweet Browny ali eritritola
- 1 žlica ruma
- 10 g razmaščene mandljeve moke
- 30 g sirotkinih beljakovin v prahu z aromo vanilije
Postopek
- Z vilico zmešamo suhe sestavine za podlago: ostro moko, razmaščeno mandljevo moko, SugarSweet, pecilni in sol.
- Jajce razžvrkljamo. V testu naredimo jamico in vanjo vlijemo olje in jajce. Z vilico jajce postopoma vmešamo v maso. Nato začnemo mesiti z rokami. Po potrebi po žlicah dodajamo vodo, da se testo sprime v kepo (jaz sem dodala 1 žlico vode).
- Testo mesimo tako dolgo, da dobimo homogeno kepo, ki jo za 15 minut postavimo v hladilnik.
- Slive izkoščičimo in narežemo na četrtine.
- Za nadev z mešalnikom stepemo jajca in SugarSweet. Dodamo rum in nato postopoma vmešamo še beljakovine v prahu in mandljevo moko. Na koncu na roke vmešamo izkoščičene slive.
- Okrogel pekač obložimo s peki papirjem. 2/3 testa za podlago na pomokanem prtu razvaljamo v krog, ki ga preložimo v pekač.
- Podlago pečemo 5 minut na 180 stopinj, nato jo vzamemo iz pečice in obložimo z nadevom.
- Preostanek testa razvaljamo in narežemo trakce, iz katerih naredimo mrežast vzorec na vrhu pite.
- Pito pečemo še 30-35 minut na 180 stopinj.
HRANILNE VREDNOSTI
Pito razdelimo na 6 kosov. Posamezen kos vsebuje:- 24 g ogljikovih hidratov
- 9 g maščob
- 17 g beljakovin
- 250 kcal